Πράσινο τσάι για υγεία και ευεξία!
Κάντε χρήση του κουπονιού με κωδικό HNB2018 και λάβεται 15% έκπτωση στην παραγγελία σας !
Τελευταία Σχόλια
Υπέροχη Σελίδα....
Από Σοφία
Συγχαρητήρια για την σελίδ
Από Nefeli ion
Καλημέραααααα Τέλεια σελίδ
Από Σοφία Κοντοπούλου
Τελευταίες Αναρτήσεις

Πράσινο τσάι για υγεία και ευεξία!

Κατηγορία: Υγεία

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το πράσινο τσάι ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. 

 

 

 

Μόλις όμως πρόσφατα  διερευνήθηκαν και επιστημονικά οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική – Camelia sinensis. Kατά την επεξεργασία του, τα φύλλα διατηρούν τη χλωροφύλλη, άρα και το πράσινο χρώμα τους, από το οποίο το πράσινο τσάι πήρε το όνομά του!

Ιδιότητες:

  • Προστατεύει τον οργανισμό από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα.
  • Περιέχει Bιταμίνη C γι’ αυτό το λόγο προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Λέγεται πως μία κούπα τσάι την ημέρα ισοδυναμεί με τρία ποτήρια χυμό πορτοκαλιού.
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες.
  • Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του οισοφάγου.
  • Το πράσινο τσάι είναι το ιδανικό ρόφημα μετά από γεύμα. Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί σχετίζονται με την επιτάχυνση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει την καύση θερμίδων και την υποβάθμιση της αίσθησης της πείνας. Παράλληλα, συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού, οι κατεχίνες συμβάλλουν στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους.
  • Έχει διουρητική δράση. Για αυτό η τακτική κατανάλωσή του βοηθάει στη μείωση της υψηλής και επικίνδυνης αρτηριακής πίεσης.
  • Συμβάλλει κατά του διαβήτη καθώς βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει σταδιακά την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή χοληστερόλη στο αίμα.
  • Ενισχύσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Καθυστερεί το Άλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθάει στην αποκατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων του εγκεφάλου, καθυστερώντας έτσι «την ανάπτυξη» των συγκεκριμένων νόσων.
  • Καταπραΰνει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Η θεανίνη που περιέχεται στο πράσινο τσάι συμβάλλει ως αντικαταθλιπτικό, χαλαρωτικό και ηρεμιστικό.
  • Κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να ελαττώσει τα συμπτώματά της.
  • H κοσμετολογία το θεωρεί ένα από τα πιο δυνατά όπλα της φύσης στη μάχη με το χρόνο, καθώς έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Πράσινο τσάι για υγιή δόντια και ούλα. Η διαφορά είναι εμφανής για κάθε ένα ποτήρι πράσινο τσάι που προσθέτουμε στην ημερήσια διατροφή μας.

Παν μέτρον άριστον..

  • Καθώς  η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι ή να επιδεινώσει κάποιες καταστάσεις, όπως το άγχος και η υψηλή πίεση.
  • Επίσης, το πράσινο τσάι περιέχει τανίνες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου και του φολικού οξέως στον οργανισμό μας, οπότε οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να το αποφεύγουν.
  • Το πράσινο τσάι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη Κ, που θα μπορούσε να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος. Γι’ αυτό, ιδίως οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα, θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, προτού αρχίσουν να πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση.

Πως φτιάχνουμε ρόφημα από πράσινο τσάι: 

  • Βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο βραστό νερό το πράσινο τσάι για 3 λεπτά, μια διαδικασία που βοηθά την απελευθέρωση των κατεχινών. Ο χρόνος παραμονής του τσαγιού στο νερό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πράσινο τσάι. Αν μείνει παραπάνω απ’όσο πρέπει θα αρχίσει να πικρίζει και θα αλλοιωθεί η γεύση του.  Μέχρι 3′ λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος για τα περισσότερα πράσινα τσάγια. Όσο πιο παλιά είναι τα φύλλα του τσαγιού, τόσο πιο πολλές κατεχίνες θα έχει.
  • Επίσης, η ποσότητα των αντιοξειδωτικών του ουσιών μεγιστοποιείται, όταν το τσάι παραμένει σε κρύο νερό για δύο ώρες. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για να το φτιάξουμε, όταν θέλουμε κρύο τσάι.
  • Δεν ξεχνάμε ότι τα φύλλα πράσινου τσαγιού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά απ’ ότι το τσάι σε φακελάκια.

Πράσινο τσάι και ομορφιά:
Το πράσινο τσάι είναι ιδανικό για ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα, στα οποία προσφέρει άμεση ανακούφιση. Επίσης, έχει τονωτικές και ενυδατικές ιδιότητες για την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας.

1.) Λοσιόν: Για μετά τον καθαρισμό του προσώπου ειδικά για ξηρές, ευαίσθητες επιδερμίδες ή όποτε νιώθουμε την ανάγκη για φροντίδα της επιδερμίδας μας ψεκάζουμε απλά στο πρόσωπο λοσιόν από πράσινο τσάι.
Πως φτιάχνουμε λοσιόν από πράσινο τσάι;
Βάζουμε σε βραστό νερό που έχουμε κατεβάσει προηγουμένως από τη φωτιά πράσινο τσάι σε σακουλάκι ή σκέτα φύλλα για 5-10′. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει και η λοσιόν μας είναι έτοιμη.

2.) Κομπρέσες για την τόνωση του δέρματος, ή για να καταπραΰνουμε την ερεθισμένη επιδερμίδα. Φτιάχνουμε κομπρέσες από πράσινο τσάι και τις τοποθετούμε στα σημεία που θέλουμε για 10-30′.
Κομπρέσες με αιθέρια έλαια: 
Για ευαίσθητη επιδερμίδα: Εμποτίζουμε γάζες με χλιαρό νερό από πράσινο τσάι και με αιθέριο έλαιο λεβάντα 1-2 σταγόνες και τις τοποθετούμε στο δέρμα. Σε 15′ θα καταπραΰνει κοκκινίλες και άλλους ερεθισμούς.
Για ξηρή επιδερμίδα: Εμποτίζουμε τις γάζες με το νερό του πράσινου τσαγιού και αιθέριο έλαιο γεράνι 1-2 σταγόνες. Σε 15′ η επιδερμίδα μας θα έχει αναζωογονηθεί. Προσοχή: Όχι στα μάτια.

3.)  Μάσκα προσώπου σπέσιαλ!  Μπορούμε να απλώσουμε όποια μάσκα προσώπου χρησιμοποιούμε και από πάνω να τοποθετήσουμε γάζες εμποτισμένες με πράσινο τσάι και πάνω από τις γάζες τοποθετούμε φρέσκες φέτες φρούτων ή λαχανικών π.χ. αγγούρι για τόνωση και ενυδάτωση, πορτοκάλι για λάμψη. Tο πράσινο τσάι θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα η απορρόφηση των φυσικών συστατικών.

4.)  Πράσινο τσάι στο μπάνιο: Βράζουμε φύλλα από πράσινο τσάι μαζί με νερό, αφήνουμε να κατακάτσει και ρίχνουμε, όπως είναι, στη μπανιέρα. Μένουμε στο νερό για 10-20′.

5.) «Πίλινγκ» σώματος με πράσινο τσάι:
Μια ωραία ιδέα είναι να δέσουμε 6-8 φακελάκια πράσινου τσαγιού κάτω από τη βρύση την ώρα που γεμίζουμε τη μπανιέρα, ώστε το νερό να περνά μέσα από τα φακελάκια. Όσο γεμίσει η μπανιέρα, βουρτσίζουμε απαλά το δέρμα μας με μια ειδική βούρτσα για να ενεργοποιήσουμε το λεμφικό σύστημα και να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας. Αφού μπούμε στην μπανιέρα, λύνουμε τα φακελάκια και τρίβουμε με αυτές χέρια, γόνατα, μπούστο και άλλα σημεία που θέλουμε να απαλύνουμε.

6.) Πράσινο τσάι για τα πρησμένα μάτια: Θα χρειαστούμε 2 φακελάκια πράσινο τσάι, και μια παγοθήκη. Φτιάχνουμε κανονικά το τσάι και θα το τοποθετούμε στην παγοθήκη. Μόλις νιώσουμε τα μάτια μας κουρασμένα ή πρησμένα, βγάζουμε από την κατάψυξη τα παγάκια πράσινου τσαγιού και κάνουμε μασάζ στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά και καφεΐνη που βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος.

Πηγή: ingolden.gr

Σχολιάστε

Captcha