Έχεις ημικρανίες? Διαλογίσου.
Κάντε χρήση του κουπονιού με κωδικό HNB2018 και λάβεται 15% έκπτωση στην παραγγελία σας !
Τελευταία Σχόλια
Υπέροχη Σελίδα....
Από Σοφία
Συγχαρητήρια για την σελίδ
Από Nefeli ion
Καλημέραααααα Τέλεια σελίδ
Από Σοφία Κοντοπούλου
Τελευταίες Αναρτήσεις

Έχεις ημικρανίες? Διαλογίσου.

Κατηγορία: Υγεία

Ο διαλογισμός πιο αποτελεσματικός από τα φάρμακα για τις ημικρανίες

 

Ερευνητές του Wake Forest Baptist Medical Center, Winston-Salem, NC, και της Ιατρικής Σχολής του Harvard (Harvard Medical School) στη Βοστόνη, αναφέρουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Headache.

Η επικεφαλής συγγραφέας Rebecca Erwin Wells, βοηθός καθηγήτρια νευρολογίας στο Wake Forest Baptist, εξηγεί γιατί πραγματοποίησαν αυτή την πιλοτική μελέτη.

«Το άγχος είναι γνωστό ότι πυροδοτεί πονοκεφάλους και η έρευνα υποστηρίζει τα γενικά οφέλη των παρεμβάσεων νου/σώματος για τις ημικρανίες, αλλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για την αξιολόγηση συγκεκριμένων τυποποιημένων παρεμβατικών διαλογισμών.

Ο κύριος σκοπός της έρευνας, που περιλάμβανε 19 ενήλικους συμμετέχοντες, ήταν να αξιολογήσει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις της βασισμένης στην επίγνωση μείωσης του άγχους (mindfulness-based stress reduction – MBSR) για τους πάσχοντες από ημικρανία.

Οι ημικρανίες είναι μέτριοι έως έντονοι (οξείς) πονοκέφάλοι αντιληπτοί ως “σφυριές» ή παλμοί, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Κατά τη διάρκεια των ημικρανιών, οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον ήχο και μπορεί επίσης να νιώσουν ναυτία και να κάνουν εμετό.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου (National Institute of Neurological Disorders and Stroke), η ημικρανία είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και επηρεάζει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η MBSR μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστεί ο χρόνιος πόνος, αλλά δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για την επίδρασή της στις ημικρανίες.

Η μελέτη έδειξε ότι η MBSR είναι ασφαλής και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των ημικρανιών.

Το MBSR είναι ένα τυποποιημένο πρόγραμμα 8 εβδομάδων που διδάσκει τους ανθρώπους να γίνουν πιο συνειδητοί μέσω της εκμάθησης διαλογισμού, της επίγνωσης του σώματος και της γιόγκα. Αναπτύχθηκε από τον Jon Kabat-Zinn, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts Medical School), ως ένας τρόπος βοήθειας για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους, του πόνου και της αρρώστιας.

Για την μελέτη τους, η δρ. Wells και οι συνάδελφοί της χώρισαν τυχαία τους 19 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε την τυπική φαρμακευτική φροντίδα και η άλλη ομάδα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα MBSR οκτώ εβδομάδων, κατά την διάρκεια του οποίου συμμετείχε σε ένα μάθημα καθοδήγησης και εξασκούσε την μέθοδο MBSR στο σπίτι κατ’ ελάχιστο για 45 λεπτά για άλλες πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Πριν και μετά την δοκιμαστική περίοδο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αξιολογήσεις δυσλειτουργιών, αυτοεξυπηρέτησης και επίγνωσης. Κατά την διάρκεια της δοκιμής κατέγραφαν τους πονοκεφάλους, σημειώνοντας την συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα MBSR έτειναν να έχουν 1,4 λιγότερους πονοκεφάλους ανά μήνα που ήταν λιγότερο έντονοι.

Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους του πιλοτικού (δείγματος),αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό που σημαίνει ότι ο αριθμός δεν είναι αρκετά μεγάλος για να είναι σίγουροι ότι το πρόγραμμα και όχι η τύχη ήταν η αιτία της μείωσης.

«Δευτερεύουσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν πονοκεφάλους που ήταν μικρότεροι σε διάρκεια και λιγότερο δυσλειτουργικοί, και οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση στην επίγνωση και αυτο-εξυπηρέτηση – μια αίσθηση προσωπικού ελέγχου στις ημικρανίες τους.». εξηγεί η δρ Wells. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η ομάδα καταλήγει στο ότι η πιλοτική μελέτη δείχνει ότι η MBSR είναι μια ασφαλής και εφικτή θεραπεία για ενήλικους με ημικρανίες.

Μεγαλύτερες δοκιμές απαιτούνται ώστε να αξιολογηθεί η MBSR ως θεραπευτική μέθοδος για τις ημικρανίες.

Τώρα απευθύνουν πρόσκληση για μεγαλύτερες έρευνες με περισσότερους συμμετέχοντες για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της MBSR σε πονοκεφάλους από ημικρανία.

Η Δρ. Wells λέει:
«Για τα περίπου 36 εκατομμύρια Αμερικανών που πάσχουν από ημικρανίες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μη φαρμακευτικές θεραπευτικές στρατηγικές, και οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η MBSR είναι μια ασφαλής παρέμβαση που μπορεί δυνητικά να μειώσει την επίπτωση των ημικρανιών

Η μελέτη συγχρηματοδοτήθηκε από την American Headache Society Fellowship και το Headache Research Fund of the John Graham Headache Center, Brigham and Women’s Faulkner Hospital.

 

Πηγή:  enallaktikidrasi.com

 

Σχολιάστε

Captcha