Ξηροί καρποί και μακροζωία
Κάντε χρήση του κουπονιού με κωδικό HNB2018 και λάβεται 15% έκπτωση στην παραγγελία σας !
Τελευταία Σχόλια
Υπέροχη Σελίδα....
Από Σοφία
Συγχαρητήρια για την σελίδ
Από Nefeli ion
Καλημέραααααα Τέλεια σελίδ
Από Σοφία Κοντοπούλου
Τελευταίες Αναρτήσεις

Ξηροί καρποί και μακροζωία

Κατηγορία: Υγεία

Όσοι καταναλώνουν κάθε ξηρούς καρπούς διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αιτία και παράλληλα, έχουν μικρότερο σωματικό βάρος, σε σχέση με όσους έχουν αποκλείσει τους ξηρούς καρπούς από τη διατροφή τους.

Αυτό είναι το εντυπωσιακό συμπέρασμα μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης που έγινε από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και από το Ινστιτούτο Dana-Farber για τον Καρκίνο και δημοσιεύθηκε το ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η μελέτη ανατρέπει την αντίληψη ότι ξηροί καρποί παχαίνουν επειδή έχουν περισσότερο λίπος και άρα παρέχουν πιο πολλές θερμίδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί ωφελούν την καρδιά, το διαβήτη τύπου 2 και γενικότερα την υγεία αλλά είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη μελέτη καταγράφει με εντυπωσιακή τρόπο ότι τα λιπαρά των ξηρών καρπών δεν είναι ο «μπαμπούλας» των περιττών κιλών, όπως συχνά υπονοούν ορισμένοι διατροφολόγοι. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει γίνει γνωστό ότι η συνολική ποσότητα των λιπαρών στη διατροφή δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία, παρά μόνο το είδος τους. Και φαίνεται πως τα λίπη των ξηρών καρπών όχι μόνο δεν κάνουν κακό στην υγεία αλλά παρατείνουν τη ζωή.

Ξηροί καρποί και μακροζωία

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες 119.000 ανδρών και γυναικών στο διάστημα 1980 – 2010. Η μελέτη έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μείωση 29% κατά μέσο όρο των θανάτων από καρδιά (έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ) και 11% των θανάτων από καρκίνο.

Επίσης φάνηκε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς έτρωγαν τα άτομα που μελετήθηκαν, τόσο μεγαλύτερο  όφελος είχαν για την υγεία τους. Αυτοί που έτρωγαν ξηρούς καρπούς λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν 7% μείωση του κινδύνου για θάνατο από κάθε αιτία, αυτοί που έτρωγαν μια φορά την εβδομάδα είχαν μείωση κινδύνου 11%, αυτοί που έτρωγαν 2-4 φορές την εβδομάδα είχαν μείωση κινδύνου 13%, αυτοί που έτρωγαν 5-6 φορές την εβδομάδα είχαν μείωση κινδύνου 15% και αυτοί που έτρωγαν πάνω από 7 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς είχαν μείωση κινδύνου 20%.

«Η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν οι εθελοντές, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 30 ετών», δήλωσε η ερευνήτρια Γινγκ Μπάο.

Δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινιστεί αν συγκεκριμένα είδη ξηρών καρπών έχουν συγκριτικά πιο ωφέλιμη δράση από άλλα, καθώς η μείωση της θνησιμότητας φαίνεται να σχετίζεται με την κατανάλωση πολλών διαφορετικών τύπων καρπών. Επίσης στη μελέτη δεν έγινε διαχωρισμός μεταξύ αλατισμένων και ανάλατων καρπών, ψημένων ή ωμών. Ωστόσο άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι είναι καλύτερα να τρώει κανείς ανάλατους ξηρούς καρπούς. Αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι η μελέτη δεν χρηματοδοτήθηκε από την βιομηχανία τροφίμων αλλά από τον αμερικανικό κρατικό φορέα National Institutes of Health κάτι που κάνει τα ευρήματα έγκυρα, άλλωστε οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χαίρουν μεγάλης αξιοπιστίας μεταξύ των διαφόρων ερευνητικών πανεπιστημιακών ομάδων.

Πηγή: healthyliving.gr

Σχολιάστε

Captcha