Αιθέρια Έλαια

Αιθέρια Έλαια

Αιθέρια Έλαια

Αιθέρια Έλαια και Αρωματοθεραπεία

 

Ιστορία
Η αρχή της αρωματοθεραπείας χάνετε στα βάθη του χρόνου. Από την αυγή της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν γοητευθεί και μαγευτεί από τις δυνάμεις των αρωματικών φυτών. Η ιστορία της χρήσης των αιθέριων  ελαίων άρχισε τουλάχιστον πριν από το 2000 π.Χ.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται γενικότερα ως ιδρυτές της αρωματοθεραπείας. Αρώματα χρησιμοποιούσαν στην μαγεία και στην θρησκεία (η οποία περιλάμβανε διάφορες μορφές μασάζ) αλλά και στα καλλυντικά και στο βαλσάμωμα. 
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μια πρωτόγονη μορφή απόσταξης για να πάρουν τα αιθέρια έλαια από τα φυτά. Έριχναν νερό σε μεγάλα πήλινα δοχεία πάνω στο υλικό των φυτών (συνήθως κέδρο) και οι οπές των δοχείων καλύπτονταν με νήματα μαλλιού. Το δοχείο θερμαίνονταν και τα αιθέρια έλαια ανέβαιναν στον ατμό και παρέμεναν και παρέμεναν μέσα στο μάλλινο  ύφασμα, το οποίο αργότερα συμπιεζόταν και έπαιρναν το αιθέριο έλαιο. Το έλαιο του κέδρου το χρησιμοποιούσαν κυρίως στο  βαλσάμωμα, στην ιατρική και στην αρωματοποιία. Ήταν το πιο ακριβό και περιζήτητο σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Αργότερα ο Ρενέ Γκατφοσε (Γάλλος, χημικός) ανακάλυψε τυχαία ένα εκπληκτικό φάρμακο για τα καψίματα. Έκαψε το χέρι του κάνοντας κάποιο πείραμα με καλλυντικά και το βούτηξε αμέσως σε ένα δοχείο με αγνό αιθέριο έλαιο λεβάντας. Σε μερικές ώρες το κάψιμο είχε επουλωθεί, χωρίς να αφήσει το παραμικρό σημάδι. Υστέρα πειραματίστηκε σε πληγές στρατιωτών (στην διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου) και ανακάλυψε ότι διάφορα έλαια επιτυγχάνουν θεαματικά την θεραπευτική διαδικασία.

 

Τι είναι τα αιθέρια έλαια.
Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές σύνθετες οργανικές ενώσεις με έντονη οσμή αποτελώντας τη σπονδυλική στήλη της αρωματοθεραπείας. , οι οποίες περιέχονται σε μικροσκοπικούς εξωτερικούς ή εσωτερικούς αδένες στις ρίζες, στο ξύλο, στα φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς του φυτού. Το αιθέριο έλαιο περιέχει όλες τις θεραπεύτηκες ιδιότητες των αντίστοιχων φυτών.


Τρόποι εφαρμογής της αρωματοθεραπείας:

Επιθέματα. Γνωστές σε όλου μας κομπρέσες, είτε ζεστές είτε κρύες ανάλογος την περίπτωση είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης μυϊκών πόνων, θλάσεων, πόνων περιόδου κυστίτιδα, πονόδοντων κ.α.

Αρωματικός λύχνος. Μια απλή και χρήσιμη συσκευή κατασκευασμένη από πορσελάνη, κεραμικό, γυαλί που αποτελείται από ένα μικρό δοχείο στο οποίο ρίχνουμε νερο και λίγες σταγόνες αιθέριο και στο κάτω μέρος τοποθετούμε κερί (ρεσο). Με την αρωματική λύχνο επιτυγχάνουμε την αντιμετώπιση των αερόβιων μικροβίων, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από δυσάρεστες μυρωδιές καθώς και στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

Λουτρά.  Ήδη από την αρχαιότητα κατείχαν σημαντικό ρόλο. Βοηθούν σε διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις, σε δερματικές παθήσεις, σε πόνους κα

Εισπνοές.  Είτε σκεπάζοντας το κεφάλι με μια πετσέτα και σκύβοντας πάνω από ένα μπολ ή κατσαρόλα με ζεστό νερό για περίπου 5 λεπτά.  Είτε ρίχνουμε σε ένα μαντίλι μερικές σταγόνες αιθέριο και κρατώντας το κοντά στην μύτη, εισπνέουμε βαθιά.

Πλύσεις. Διακρίνονται σε ντους, γαργάρες, κολπικές πλύσεις. Βοηθούν σε ουρολογικά, γυναικολογικά προβλήματα, πονόλαιμους λαρυγγίτιδες και λοιμώξεις της στομαχικής κοιλότητας.

Μάλαξη.  Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος της αρωματοθεραπείας. Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί θεωρούσαν την μάλαξη ως ένα από τα βασικά στοιχεία που θα μπορούσε να ανακουφίσει από τον πόνο. Η θεραπεία μέσω του αγγίγματος και την μεταφορά ενέργειας αποτελεί ένα ευχάριστο τρόπο για την διατήρηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

 

Προφυλάξεις: 
Δεν χρησιμοποιούνται κατά κανόνα εκτός ελάχιστων αιθέρια έλαια σε:
Αλλεργικά άτομα
Εγκυμοσύνη
Υψηλή πίεση
Επιληψία
Σε ανοιχτές πληγές 
Άτομα πρόσφατα εγχειρισμένα
Καρδιολογικά προβλήματα

 

Εμφάνιση: ΛίσταΠλέγμα
Εμφάνιση:
Ταξινόμηση ως:
4,00€
Αυτός ο θάμνος είναι πραγματικά θαυματουργός για πολλές ασθένειες και παθήσεις. Μπορείτε να το χρησι..
4,00€
4,00€
Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο ευκάλυπτος είναι ένα μακρόβιο και αειθαλές δέντρο που έχει γ..
4,00€
4,00€
Γεννήθηκε από τα δάκρυα της Ωραίας Ελένης. Από την εποχή του Ομήρου, το θυμάρι αποτελούσε σύμβολο τη..
4,00€
5,00€
Κυπαρίσσι Εξάγεται από τα κλαδιά, τις βελόνες και τους καρπούς του δέντρου με απόσταξη. εχει πλούσι..
5,00€
5,00€
Λεβάντα Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει εξισορροπητικά και ρυθμιστικά αποτελέσματα, φέρνοντας υγ..
5,00€
4,00€
Λεμόνι Η Σικελία έχει την μεγαλύτερη παράγωγη αιθέριου ελαίου λεμονιού. Ιδιότητες Αναπνευστικό:..
4,00€
4,00€
Λεμονόχορτο Το λεμονόχορτο βγαίνει με απόσταξη από δυο ειδών χόρτων που είναι αυτοφυή, αλλά καλλιερ..
4,00€
5,00€
Πατσουλί H αξία του συγκεκριμένου αιθέριου ελαίου είναι πραγματικά ανεκτίμητη τόσο στην περιποίησ..
5,00€
4,00€
Περγαμόντο Ανήκει στην οικογένεια των κιτροειδών. Το αιθέριο έλαιο βγαίνει από την φλούδα του. Κυρί..
4,00€
4,00€
Η σιτρονέλλα είναι ένα αρωματικό φυτό που φύεται κυρίως στη Σρι Λάνκα και στην Ινδία. Η πιο σημαντικ..
4,00€