Τα SOS της επιδερμίδα σου...
Κάντε χρήση του κουπονιού με κωδικό HNB2018 και λάβεται 15% έκπτωση στην παραγγελία σας !
Τελευταία Σχόλια
Υπέροχη Σελίδα....
Από Σοφία
Συγχαρητήρια για την σελίδ
Από Nefeli ion
Καλημέραααααα Τέλεια σελίδ
Από Σοφία Κοντοπούλου
Τελευταίες Αναρτήσεις

Τα SOS της επιδερμίδα σου...

Κατηγορία: Ομορφιά

Τα γονίδια σίγουρα θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στο πώς θα εξελιχθεί η υγεία και η εμφάνιση του δέρματός σας. Παρόλα αυτά, εσείς θα παίξετε τον μεγαλύτερο. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις γνώσεις που θα αποκτήσετε διαβάζοντας το αφιέρωμα αυτό και εξασφαλίστε την υγεία και τη λάμψη του.

Η ταυτότητά του..... Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αντιστοιχεί στο 12-16% του βάρους του και καλύπτει επιφάνεια περίπου 1,8 τ.μ. στον άνδρα και 1,6 τ.μ. στη γυναίκα. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο (ή κυρίως δέρμα) και το υπόδερμα (ή υποδερμίδα) και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς πραγματοποιεί πολλές και διαφορετικές λειτουργίες:

Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, αφού εμποδίζει την είσοδο βλαβερών ουσιών και μικροοργανισμών στο σώμα και μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις.
Προστατεύει τα όργανα από μηχανικές βλάβες (π.χ. ένα χτύπημα).
Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αποβάλλοντας θερμότητα ή αποτρέποντας την αποβολή της.
Συμμετέχει στη σύνθεση της βιταμίνης D.
Εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από τους ιστούς, προλαμβάνοντας έτσι την αφυδάτωση.
Αποτελεί μεταξύ άλλων αισθητήριο, εκκριτικό και απεκκριτικό όργανο.

Από μέσα και απ’ έξω.... Η γήρανση του δέρματος δεν καθορίζεται από έναν μόνο παράγοντα και διακρίνεται σε ενδογενή και εξωγενή. Η ενδογενής γήρανση είναι γραμμένη στα γονίδιά σας και πρόκειται για τη βιολογική γήρανση, της οποίας οι αλλοιώσεις είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Από την άλλη, η εξωγενής γήρανση καθορίζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συνήθειες κάθε ατόμου. Αν και οι αλλοιώσεις που προκαλεί είναι συσσωρευτικές, εντούτοις διαφέρουν από αυτές της χρονογήρανσης και σε πολλές περιπτώσεις είναι ευτυχώς αναστρέψιμες. 

Η ακτινοβολία.... Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωγενή γήρανση, γι’ αυτό και συχνά η τελευταία ταυτίζεται με τη φωτογήρανση. Μπορεί ο ήλιος να αποτελεί πηγή ζωής, ωστόσο η αλόγιστη έκθεση στην ακτινοβολία του βλάπτει το δέρμα είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με βιολογικά μόρια (π.χ. τις πρωτεΐνες) είτε μέσω της αλληλεπίδρασής της με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, που οδηγεί στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Ποια είναι η λύση; Το αντιηλιακό να βρίσκεται μόνιμα στην τσάντα σας. 

Βρείτε τον τύπο σας..... Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει τις δικές του ανάγκες. Αν, λοιπόν, δεν μάθετε τον δικό σας, πώς θα μάθετε να τη φροντίζετε; Κάντε ένα απλό τεστ: Καθαρίστε και στεγνώστε το πρόσωπό σας και έπειτα με ένα κομμάτι ρυζόχαρτο πιέστε σε διαφορετικά σημεία του. Αν το χαρτί γεμίσει κηλίδες λιπαρότητας ή δεν κολλήσει πουθενά, τότε το δέρμα σας είναι λιπαρό ή ξηρό αντίστοιχα. Αν το χαρτί κολλήσει στην περιοχή του «Τ», τότε το δέρμα σας είναι μεικτό ή κανονικό. 

Τα χαρακτηριστικά τους 

  • Λιπαρό δέρμα Κύρια γνωρίσματά του είναι οι ανοιχτοί πόροι και η υπερβολική έκκριση σμήγματος, ενώ παράλληλα δείχνει θαμπό και έχει ατέλειες, όπως σπυράκια και μαύρα στίγματα. 
  • Ξηρό δέρμα Είναι λεπτό, ξεφλουδίζει συχνά και έχει άγρια υφή. Εμφανίζει κόκκινα σημάδια, έχει τάση για λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και μετά τον καθαρισμό νιώθετε να σας τραβάει. Επιπλέον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατακράτηση του νερού και χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας. 
  • Αφυδατωμένο δέρμα Αναγνωριστικό του στοιχείο η έλλειψη νερού, ωστόσο το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραίτητα ξηρό (και ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο). Ακόμη, έχει όψη μαραμένη και στην αφή είναι τραχύ. 
  • Μεικτό δέρμα Έχει τα χαρακτηριστικά του λιπαρού και του ξηρού δέρματος. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει λιπαρότητα στο λεγόμενο «Τ» (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) και ξηρότητα στα μάγουλα. 
  • Ευαίσθητο δέρμα Είναι λεπτό, εύθραυστο, ευερέθιστο και αντιδρά σε πολλές ουσίες. Επίσης, εμφανίζει ξηρότητα και δημιουργεί ένα αίσθημα κνησμού. 
  • Κανονικό δέρμα Είναι απαλό, ομοιόμορφο και χωρίς εμφανείς ατέλειες. Δείχνει ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια ξηρότητας ή λιπαρότητας, και είναι αρκετά ανεκτικό. 

Ενημέρωση 
Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να συμβουλεύεστε τους ειδικούς, καθώς οι ανάγκες κάθε επιδερμίδας είναι διαφορετικές, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις. 

Πηγή: vita.gr

Σχολιάστε

Captcha