Δεν είναι μόνο ο υψηλός δείκτης προστασίας SPF που ε
Δεν είναι μόνο ο υψηλός δείκτης προστασίας SPF που ε
2023-01-27
2022-09-29
2022-02-17
Φτιάξε μόνη σου ένα εύκολο λάδι για την ξηρή επιδερ
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι εξουθενωτικός και αγ
Υγιεινή διατροφή και εργασιακός χώρος πάνε μαζί?
Πολλοί θα απαντούσαν αρνητικά. Στην καθημερινότητα, με την ασφυκτική πίεση, το τρέξιμο και τις υποχρεώσεις, ελάχιστη σημασία δίνουμε στην ποιότητα του φαγητού που, συνήθως, προέρχεται από κάποιο delivery… Κι όμως! Υπάρχει τρόπος να τρώμε υγιεινά και στη δουλειά. Το πώς, μας το αποκαλύπτει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, της Ευρωκλινικής Αθηνών, κ. Ιωάννα Τσομπάνη.
Eίναι εύκολο να ακολουθήσεις διατροφικές συμβουλές στην ηρεμία του σπιτιού σου, αλλά όταν περνάς 8 ή 10 ή και 12 ώρες την ημέρα στη δουλειά, το να συνεχίσεις να διατρέφεσαι υγιεινά είναι ένα μεγάλο, καθημερινό στοίχημα.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αναπόφευκτα έχει οδηγήσει πολλούς από εμάς στην υιοθέτηση μιας fast food διατροφικής συμπεριφοράς, με πρόχειρες και απρόσεκτες διατροφικές επιλογές και σημαντικά λάθη, που μας απομακρύνουν πολύ από τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, κ. Ιωάννα Τσομπάνη απαριθμεί τα σημαντικότερα από αυτά:
• Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, παραγγέλνουμε έτοιμα γεύματα (delivery) τα οποία είναι, συνήθως, πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
• Μερικές φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι ή απορροφημένοι με την δουλειά μας, που… ξεχνάμε να πιούμε νερό. Η διαιτολόγος συστήνει να έχουμε 1 μπουκάλι ή 1 ποτήρι νερό πάνω στο γραφείο μας, βάζοντας ως στόχο είτε να καταναλώσουμε όλο το μπουκάλι στη διάρκεια της ημέρας, είτε να γεμίζουμε το ποτήρι κάθε φορά που αδειάζει. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και υποτονικότητα.
• Πίνουμε πολλούς καφέδες. «Με το να πίνουμε όλη την ημέρα καφέδες, το στομάχι ερεθίζεται και μας ενοχλεί. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση καφεΐνης προκαλεί διούρηση, οδηγώντας στην αποβολή θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας. Επίσης, η πολλή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης», εξηγεί η κ. Τσομπάνη. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε, ότι και οι καφέδες περιέχουν θερμίδες, ανάλογα με τη ζάχαρη και το γάλα που περιέχουν. Ένας συνηθισμένος καπουτσίνο ή ένας πλήρης «λάττε» καφές περιέχουν… 224 θερμίδες (!), χωρίς τη ζάχαρη.
• Τσιμπάμε παχυντικά σνακ (κρουασάν, μπισκότα κ.ά.). Όσο δουλεύουμε, θέλουμε κάτι να τσιμπολογάμε για να μας δώσει ενέργεια, ενώ υπάρχουν και φορές που τσιμπάμε απλώς από συνήθεια.
• Μένουμε νηστικοί, είτε γιατί δεν προλαβαίνουμε λόγω της δουλειάς να φάμε κάτι, είτε γιατί η ένταση της δουλειάς είναι τέτοια που... ξεχνάμε να φάμε, είτε για να... γλιτώσουμε θερμίδες. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι μένοντας όλη την ημέρα νηστικοί θα διατηρηθούν καλλίγραμμοι. Όμως αυτό δεν ισχύει. «Με το να τρώμε μία και καλή το βράδυ δεν επιτρέπουμε στον μεταβολισμό μας να λειτουργήσει σωστά, διότι δεν ελέγχουμε την ποσότητα που τρώμε. Έτσι, παίρνουμε πολλές θερμίδες και δεν προλαβαίνουμε να τις κάψουμε, διότι μετά το βραδινό, κοιμόμαστε. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουμε σταδιακά το βάρος του σώματός μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για άλλα προβλήματα υγείας (υπέρταση, χοληστερίνη τριγλυκερίδια, γαστρίτιδες κ.ά.).
Παραγωγική... διατροφή
Εκτός από κέρδος για τη συνολική μας υγεία, η υγιεινή διατροφή θα ωφελήσει και την απόδοσή μας στη δουλειά. «Η έλλειψη σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, φολικού οξέος, καθώς και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης», εξηγεί η ειδικός. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε στη διατροφή μας πρωί, μεσημέρι και βράδυ, για να είμαστε υγιείς και σε φόρμα - σωματική και πνευματική;
Πρωινό: Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες, δηλαδή λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να µας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουµε στις αυξημένες μας υποχρεώσεις. «Το πρωινό γεύμα ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στη διατήρηση του βάρους», σημειώνει η ειδικός. Ένα ενδεικτικό πλήρες πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει: Δημητριακά ή 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές, μέλι ή μαρμελάδα, 1 ποτήρι φρέσκο γάλα ή γιαούρτι, 1 φρούτο εποχής ή χυμό, 1 αυγό (βραστό ή ποσέ).
Δεκατιανό: Ακόµα κι αν «πνιγόµαστε» στη δουλειά, µπορούµε να καταναλώσουµε ένα γρήγορο σνακ. Ένα ισορροπημένο σνακ πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και να μην ξεπερνά τις 100-200 θερμίδες. Έχει βρεθεί, ότι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά 2-3 σνακ έχουν περισσότερη ενέργεια όλη μέρα και τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στη διάρκειά της, αφού ελέγχουν καλύτερα την όρεξή τους. Έξυπνες επιλογές σνακ είναι: φρούτα εποχής, µπάρες δηµητριακών, ρυζογκοφρέτες. Μία πολύ υγιεινή και νόστιµη λύση είναι τα αποξηραµένα φρούτα (δαµάσκηνα, σύκα, βερίκοκα). Θα µας προσφέρουν ενέργεια και θα ενισχύσουν την αποδοτικότητά µας. Προσοχή όμως στις θερμίδες!
Μεσηµεριανό: Πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται άβολα να πάρουν μαζί τους στο γραφείο ένα τάπερ µε σπιτικό φαγητό. Αυτή η συνήθεια µπορεί στην αρχή να µας φανεί «βουνό» (τα πάντα είναι θέμα οργάνωσης!), ωστόσο θα µας γλιτώσει από θερµίδες, ενώ παράλληλα θα µας προσφέρει όσα θρεπτικά συστατικά χρειαζόµαστε και… οικονομία! «Το σπιτικό φαγητό είναι ο πιο υγιεινός, αλλά και πιο οικονομικός τρόπος για να ανακουφίσετε την πείνα σας στο γραφείο. Ετοιμάζοντας μόνοι το φαγητό σας, είστε σε θέση να καθορίσετε την ποιότητα, τον τρόπο μαγειρέματος και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε. Ας μην ξεχνάμε, ότι με το να είμαστε όλη την ημέρα καθισμένοι σε ένα γραφείο δεν καίμε πολλές θερμίδες και ο μεταβολισμός μας μειώνεται. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Αν δεν προσέξουμε, θα δούμε το βάρος μας σταδιακά να ανεβαίνει», υπογραμμίζει η κ. Τσομπάνη.
«Μ’ έπιασε μια λιγούρα...»
Πολύ συχνά, όσο είμαστε στο γραφείο, μας πιάνει μια ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό. Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; «Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθυμία για γλυκό ή για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως διάφορες λιχουδιές, παρατηρείται συνήθως όταν είμαστε αγχωμένοι, εκνευρισμένοι ή από το απόγευμα και μετά, που πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή αναζητούμε ενστικτωδώς τροφές που αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία θα βελτιώσει τη διάθεσή μας. ‘Ξεγελάστε’ την έντονη επιθυμία για γλυκό, τρώγοντας μικρή ποσότητα γλυκού ή σοκολάτας ή 1 κουταλιά της σούπας γλυκό κουταλιού ή 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σοκολάτα με στέβια ή μία μπάρα δημητριακών ή ένα ώριμο φρούτο, που είναι πιο γλυκό».
Πηγή: http://www.healthyme.gr/