ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΑΠΟΥΝΙ
Κάντε χρήση του κουπονιού με κωδικό HNB2018 και λάβεται 15% έκπτωση στην παραγγελία σας !
Τελευταία Σχόλια
Υπέροχη Σελίδα....
Από Σοφία
Συγχαρητήρια για την σελίδ
Από Nefeli ion
Καλημέραααααα Τέλεια σελίδ
Από Σοφία Κοντοπούλου
Τελευταίες Αναρτήσεις

Μάθε πως θα φτιάξεις σαπούνι...

Κατηγορία: Συνταγές Ομορφιάς

Αν θέλουμε να κρατήσουμε μακριά τα μικρόβια, το συχνό και σχολαστικό πλύ­σιμο των χεριών μας είναι η πιο ενδεδειγμένη προστασία. Στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα καλλυντικών βρίσκουμε όλων των ειδών τα σαπούνια: υγρά, σε σκόνη, αρωματικά, κρεμοσάπουνα, με ήπια αντισηπτική δράση. Εμείς προ­τείνουμε να φτιάξετε το δικό σας.

Φτιάχνοντας το δικό μας σαπούνι αποφεύγου­με αρκετές χημικές ουσίες, όπως τις Sodium Laureth Sulfate, EDTA. Triclosan, μερι­κές από τις οποίες είναι ύποπτες για αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα.

Φτιαξ΄ το μόνος σου! 

Υλικά:

1) Ελαιόλαδο ή συνδυασμός φυ­τικών λαδιών (ελαιόλαδο, σουσαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας, φοινικέλαιο κ.ά.)
2) Καυστική σόδα ή υδροξείδιο του νατρίου (ΝaΟΗ) ή καυστι­κή ποτάσα ή υδροξείδιο του κα­λίου (ΚΟΗ). Αν και οι ουσίες αυ­τές ανήκουν χημικά στην κατηγορία των βάσεων, είναι καυ­στικές και θέλουν μεγάλη προσοχή κατά τη χρήση. Δεν αγοράζουμε καυστική σόδα από καθαριστήριο, καθώς περιέχει κι άλλα συστατικά που δεν θέλουμε στο σαπούνι μας.
3) Αποσταγμένο νερό ή και γάλα.
4) Κερί μελισσών, μέλι, βρώμη.
5) Αιθέρια έλαια.

Εκτέλεση: 
Ανακατεύουμε σ' ένα σκεύος πυρέξ μ' ένα ξύλο τους κρυστάλλους ΝaΟΗ στο νερό (μαζί και με το γάλα, αν το περιλαμβάνει η συν­ταγή μας) προσεκτικά και έχοντας πάρει μέτρα ασφαλείας (γάντια, μακριά μπλούζα, μάσκα), χωρίς να αναπνέουμε τους ατμούς που αναδύονται, μέχρι να γίνει ένα κα­θαρό υγρό. Διατηρούμε το διά­λυμα σε θερμοκρασία 55-60 βαθ­μών Κελσίου. Ζεσταίνουμε στην ίδια θερμοκρασία τα έλαια (σε πυρέξ, γυάλινο ή ανοξείδωτο). Προ­σεκτικά και ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα (όχι μεταλλική), προσθέτουμε το νερό με το ΝaΟΗ στα λάδια.
Συνήθως, έπειτα από 20 λεπτά, το μείγμα θα πήξει. Λίγο πριν από το σημείο αυτό, προσθέτουμε το κερί μελισσών, το μέλι, τη βρώμη και τα αιθέρια έλαια.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα (ξύλινη ή πλαστική, όχι μεταλλική) και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Έπειτα από 1-2 μέρες, βγάζουμε το σαπούνι από τη φόρμα, το κό­βουμε και το αφήνουμε σε ευάε­ρο, σκοτεινό μέρος για 2 μήνες για να ωριμάσει.
Δεν χρειάζονται συντηρητικά. Μπορούμε να προσθέσουμε φρέ­σκα φρούτα ή λαχανικά.

Τότε πρέπει επίσης να προσθέ­σουμε αντιοξειδωτικές ου­σίες, όπως βιταμίνες A, C και Ε. Πλούσιες πηγές αυτών των βιταμινών είναι το λάδι καρότου και το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ.

Πηγή:
Περιοδικό «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»
Τ.2082/2010

Σχολιάστε

Captcha